Blog

Vergroot je database: 10 praktische tips

 • 03-06-2016
 • In: Blog
 • Door: Olivier Janssen

Als Marketing Manager krijg ik van ondernemers vaak de vraag hoe ze hun database voor hun e-mailmarketing kunnen vergroten. Het B2B Marketing Trendrapport 2016 van Blinker toont aan dat contentmarketing met 32% het belangrijkste speerpunt is binnen de marketingtrends voor 2016 (Platform Innovatie in Marketing, Blinker). Steeds meer ondernemers beseffen dan ook dat e-mailmarketing veel voordeel kan opleveren. Door regelmatig een nieuwsbrief naar je contacten te sturen blijf je op het netvlies van je bestaande klanten. Hoge conversie is meestal het gevolg. Maar wat doe je als je maar weinig e-mailadressen hebt?

Natuurlijk wil je in zo’n geval je database verrijken – en daar heb je e-mailadressen voor nodig. Wie een bestand koopt, komt bedrogen uit. Ons advies luidt: ga zelf e-mailadressen verzamelen en koop ze niet!

Praktische tips

We hebben een lijstje voor je samengesteld met enkele praktische tips voor het verkrijgen van zoveel mogelijk nieuwe adressen.

 1. Zorg ervoor dat bezoekers zich kunnen inschrijven voor je nieuwsbrief via je website. Hiervoor kun je een opt-informulier creëren.
 2. Maak gebruik van je ‘offline’ netwerk! Spreek je interessante mensen bij beurzen, bedrijfsborrels of netwerkbijeenkomsten? Wissel visitekaartjes uit. Vraag hen of je ze op de hoogte mag brengen van belangrijke informatie met betrekking tot je bedrijf en je vakgebied. Stuur hen na afloop een mail waarin je vraagt of ze zich willen inschrijven voor je nieuwsbrief. Zo komen ze direct in je database middels een ‘opt-in’.
 3. Vraag tevreden klanten of ze mensen kennen die van jouw dienst of product gebruik zouden willen maken. Kun je hen benaderen, vraag dan of je jouw nieuwsbrief aan hen mag sturen. Weer een aantal ‘opt-ins’ erbij!
 4. Gebruik je e-mailhandtekening! Plaats hier een opvallende inschrijflink met een triggerzin die mensen zó nieuwsgierig maakt dat ze zich direct inschrijven. Laat al je werknemers dit ook doen. Vraag ‘doorklikkers’ om een minimale hoeveelheid aan gegevens. Hoe meer ze bij de inschrijving moeten invullen, hoe groter de kans dat ze het inschrijfformulier wegklikken. Laat hen bij voorkeur alleen hun naam en emailadres opgeven.
 5. Ga met je persoonlijk LinkedInaccount discussies aan in relevante LinkedIngroepen en deel je content eens met je netwerk. Stuur relevante mensen een mail met het verzoek om te linken. Actief netwerken en linken op LinkedIn zijn erg belangrijk!
 6. Exporteer je LinkedInrelaties naar Excel en stuur hen een opt-inmailing met een triggertekst. Bied hen de mogelijkheid om zich in te schrijven voor jouw nieuwsbrief.
 7. Plaats op je website een nieuwsbrief, whitepaper of e-book (pdf-bestand met gratis tips, info of inzichten). Zorg dat bezoekers zich op de landingspagina direct kunnen inschrijven om het bewuste document te downloaden. Link regelmatig naar deze pagina op LinkedIn en Facebook. Hierbij is een goede campagne noodzakelijk!
 8. Kies je woorden strategisch. Vervang een tekst als ‘Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief’ door ‘Mis nooit meer een actie of update. Schrijf je nu in!’ Onbewust willen mensen een mogelijk verlies namelijk voorkomen. Een andere strategietip: plaats een knop met de tekst ‘Mail a friend’ in je nieuwsbrief.
 9. Wees consistent in je benadering om uitschrijvingen te voorkomen. Lezers wennen aan een dag en tijdstip en gaan zich daarnaar richten. Wijk je van je vaste verzendtijdstip af, maak hier dan tenminste melding van.
 10. Zorg dat de informatie die je verstrekt (bijvoorbeeld in de vorm van artikelen, blogposts of aanbiedingen) niet alleen waardevol, maar ook relevant is voor je doelgroep! Maak de content die je verstuurt daarnaast kort en bondig.

Wat is de volgende stap? Wanneer je database barst van de e-mailadressen, moet je natuurlijk ijzersterke content versturen naar alle e-mailadressen die je hebt verzameld. Onze vier tips om effectieve content te schrijven helpen je ongetwijfeld op weg!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.