Blog

Waar moet een goede website aan voldoen in 2022?

  • 12-01-2022
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Dat je een website nodig hebt, daar zal niemand meer aan twijfelen. Maar wat zet je op je website en waar moet je rekening mee houden? Olivier Janssen, onze Digital Innovation Consultant, vertelt het je in deze blog.

Alle pitches uit je repertoire

Elk bedrijf biedt verschillende producten of diensten aan om in een bepaalde behoefte te voorzien. Als ondernemer weet je over het algemeen verdraaid goed hoe je, eenmaal aan tafel met een potentiële klant, die producten en diensten aan de man moet brengen. Om welk product of welke dienst het ook gaat, de pitch kan je dromen. Een goede website bevat in feite alle pitches uit je hele repertoire, zodanig gepresenteerd dat de bezoeker van je site de informatie makkelijk kan consumeren. Dat vraagt om een heldere structuur, zonder zijsporen die de bezoeker afleiden van het verhaal en die aan het eind van elke pagina leidt naar een relevante call-to-action. Want lezers hebben is leuk, maar uiteindelijk wil je natuurlijk in contact komen met je potentiële klant.

Bezint eer ge begint

Er is natuurlijk een kans dat je nu naar je bestaande website kijkt en denkt: oeps, werk aan de winkel! Ga vooral niet als een gek aan de slag, maar doe eerst even een stapje terug. Begin bij het begin. Wat is je doelstelling met je website? Heeft je website een duidelijke plek in je communicatiestrategie? Hoe zet je je website in om upselling en crossselling te bewerkstelligen? Is je onderscheidend vermogen helder vastgelegd in een steengoede waardepropositie? Als je daar duidelijke antwoorden op hebt, ga dan eens opnieuw kijken naar je website. Voldoet die nog? Dan kun je misschien prima volstaan met een wat modernere uitstraling en de content laten voor wat die is. Maar het kan heel goed zo zijn dat je concludeert dat het tijd is om je content te herschrijven.

Moet ik rekening houden met een bepaald CMS-systeem?

Die vraag hoor ik vaak. Het antwoord is simpel: nee. Een CMS-systeem is een middel en heeft niets met je doel te maken. Om een website te maken heb je nu eenmaal een CMS-systeem nodig zodat je de content makkelijk kan beheren en aanpassen. De kans dat je jouw verhaal in één keer goed op het digitale papier krijgt, is namelijk nul. Je wil eenvoudig en zonder allerlei bijkomende kosten aan je content kunnen sleutelen, zodat je steeds dichter bij je doel komt: een hogere conversie.

Zet je digitale winkel op de kaart

Wat wel belangrijk is, is dat je een toekomstbestendig CMS-systeem kiest. Als je in gesprek gaat met een webbouwer, stel dan zeker dat je je website over een jaar ook nog steeds kunt updaten. Een goede webbouwer is een echte partner, waar je op kunt vertrouwen en dat is niet per se de goedkoopste. Maar een website moet technisch gezien gewoon goed in elkaar zitten, en niet alleen eenvoudig te updaten zijn, maar ook begrijpelijk zijn voor elke zoekmachine. Het moet alle relevante meetpunten registreren en vooral ook lekker snel zijn. Alleen zo creëer je een duurzaam resultaat. Als je het goed doet, levert je website je de digitale kpi’s die je nodig hebt bij het managementoverleg en is het de voedingsbodem voor je salesmensen. Het is hét gereedschap om je digitale winkel op de kaart te zetten en je digitale concurrentiepositie te verstevigen. Dat lijkt me wel een investering waard.

Kijk kritisch naar trends

Tegelijkertijd moet je het ook praktisch en betaalbaar houden. Personalisatie, conversie-attributie en conversatiegedreven customer-engagement hubs zijn hartstikke hot. Dat soort constructies zijn prachtig, maar als mkb’er moet je je afvragen of je daar echt mee aan de slag wil. De tools zijn voor handen, dat is het probleem niet, maar wil je vervolgens iemand 24/7 achter een computer zetten om alles te monitoren en vragen te beantwoorden? Kijk daarom kritisch naar trends. Vaak zijn ze haalbaar voor grote corporates, maar moet je je als iets kleinere organisatie afvragen wat de toegevoegde waarde is. Het belangrijkste is dat je gevonden wordt, dat je verhaal de lezer triggert en dat elk verhaal leidt naar een relevante call-to-action.

Zonder bloggen geen leads

Nu ik het toch over verhalen heb, vergeet vooral niet doorlopend nieuwe content te posten. Je website kan nog zo strak zijn en je waardepropositie heel overtuigend, als je niet blogt of op een andere manier content deelt, denkt Google dat je in de slaapstand staat en word je gediskwalificeerd door gebrek aan onderhoud. Bloggen zorgt voor bewustzijn bij je doelgroep, zichtbaarheid van je bedrijf, naamsbekendheid en volgers. En uiteindelijk tot leads. Dat wil niet zeggen dat na vijf blogs de telefoon roodgloeiend staat, maar als je zorgt dat je constant op de radar van je buyer persona bent, gaat het je uiteindelijk leads opleveren. Lastig? Valt best mee!

Nieuwsgierig?

Na meer dan duizend B2B-bedrijven te hebben geholpen met hun online marketing helpen wij jou ook graag op weg door onze kennis met je te delen.

Bekijk onze whitepapers of events; van waardevolle content creëren tot aan het verbeteren van je waardepropositie of herschrijven van je website. Succes!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.