Zakelijk communiceren blijft voor veel bedrijven een uitdaging. Dat merkte ik gisteren weer tijdens onze masterclass ‘Storytelling voor ondernemers’. In onze cultuur zijn we sterk geprogrammeerd om zakelijke communicatie 1 op 1 te koppelen aan vakinhoudelijk, branchegericht, afstandelijk en vooral niet persoonlijk. En daarom vinden we het eng om onszelf te laten zien wanneer het gaat om zakelijke communicatie. Want stel je voor dat men dan iets van je gaat vinden. Wat dan? Dit blijft voor mij een bijzonder fenomeen.

Mensen maken de business

Wanneer we kijken naar een bedrijf, is dat niets anders dan een groep mensen die samen iets doen voor een andere groep mensen. Zonder mensen is er geen bedrijf. De kracht van een goed bedrijf komt uit de kracht van de mensen binnen dat bedrijf. Dus waarom zou je die kracht niet gebruiken in je communicatie?

Iedere ambitieuze ondernemer wil groeien. Je wil dat mensen zich met jouw bedrijf verbinden en klant worden (en blijven). En mensen verbinden zich nu eenmaal het snelste met andere mensen, niet met een logo. Dus jezelf opstellen als mens, inclusief alle imperfecties en emoties die daarbij horen, maakt je een stuk aantrekkelijker dan je verschuilen achter een corporate uitstraling.

Mensen onthouden belevenissen

Wanneer je als ondernemer wilt groeien, wil je dat mensen aan je denken en je verhaal onthouden. En de beste manier om ervoor te zorgen dat mensen je verhaal onthouden, is door het te laden met emoties. Of je communiceert vanuit enthousiasme, blijdschap, humor, verdriet of boosheid, zolang het echt is kunnen anderen zich met jou verbinden. En daardoor zullen ze je niet snel vergeten.
Wanneer je een gebeurtenis of een verhaal laadt met emotie geef je mensen een belevenis mee. En een belevenis wordt niet snel vergeten. Ga maar na, jij weet nog precies waar je was op 9/11 of toen een dierbare overleed. Je kuntje ook nog dat enorm gave feest herinneren en die dag dat je niet meer bij kwam van het lachen met je beste vrienden. Die momenten vergeet je nooit meer, omdat de emoties van dat moment in je geheugen staan gegrift.

Laat jezelf zien

Dus wanneer je de volgende keer weer aan de slag gaat met je ‘zakelijke’ communicatie. Laat dan eens iets van jezelf zien. Zonder je te druk te maken over wat mensen wel of niet van je kunnen denken. Het is niet erg om imperfect te zijn. Het is wel erg om geen mens te mogen zijn 🙂

Succes