Blog

Waarom fouten maken goed is voor je business

  • 06-12-2021
  • In: Blog
  • Door: Mirthe Cuperus

Als je als ondernemer een fout maakt, kun je daar natuurlijk enorm van balen. Maar wist je dat fouten maken hartstikke goed kan zijn voor je business? In deze blog vertelt Mirthe hoe haar enorme blunder leidde tot de best presterende social media post ooit en wat wij daarvan kunnen leren.

Foutje of groot succes?

Bij een eerdere werkgever, laat ik de naam niet noemen, was ik verantwoordelijk voor de social media. Ik was net naar Amsterdam verhuisd en was de koning(in) te rijk. Maar dat ik geen rasechte Amsterdammer was, bleek wel toen ik een post publiceerde over het honderd-en-zoveelste-jarig bestaan van het Centraal Station. Ik had een briljante tekst bedacht, en postte daar een prachtige foto bij van… het Rijksmuseum! Foutje bedankt. Terwijl ik me stilletjes in een hoek zat te schamen, vlogen de likes en de commentaren me ineens om de oren. Het werd de best bekeken post van de Facebookpagina van het bedrijf.

Fouten maken is menselijk

Wat heb ik hiervan geleerd? Dat fouten maken niet erg is. Sterker nog, het kan je zelfs helpen. Zo kreeg ik gister een mailing van Kitty Kilian, eigenaar van De Blogacademie en belachelijk goede zakelijke blogger. Zoals dat gaat met mailings, opende ik ‘m niet meteen. Komt wel, dacht ik. Tot ik een mail er achteraan kreeg, met als onderwerpregel: ‘Oeps foutje!’ Ik wist niet hoe snel ik die moest openen. Ja, zelfs de meest belachelijk goede blogger maakt weleens een foutje. Dat gebeurt. Punt.

Vet trots

Als ondernemer mag je best praten over je fouten. Zelf zijn we daar ook niet bang voor. Want, hé, ook bij ons verloopt niet alles vlekkeloos. Zo vertelt Leon Oudijn, marketeer bij WSB Solutions, in een klantverhaal op onze website dat hij nou niet bepaald tevreden was over de tekstschrijver die we aan hem gekoppeld hadden. Daar kun je van schrikken. Dat kun je schrappen uit de tekst. Je kunt het verhaal mooier maken dan het is. Maar je kunt er ook open over zijn. En gewoon vet trots zijn dat je het goed hebt opgelost. Dat vond ook Leon, blijkt verderop in zijn verhaal: ‘Het kan natuurlijk gebeuren, dat er niet meteen de juiste match is. Het belangrijkste is dat het direct serieus werd opgepakt en snel werd opgelost. Met de tweede tekstschrijver was er gelukkig wel een goede klik. Zij heeft ook onze waardepropositie geschreven, en daar waren we heel blij mee.’

Omarm je fouten, het kan je zo maar iets brengen

Trouwens, over fouten gesproken. Weet je wat Post-it® Notes, pacemakers, penicilline en Putty-klei met elkaar gemeen hebben? Yup, ze zijn ontstaan uit fouten. Post-it® Notes zijn ontstaan tijdens de zoektocht naar een superglue. Putty-klei ontstond uit een mislukte poging om synthetisch rubber te ontwikkelen tijdens de tweede wereldoorlog. Je kunt je fouten dus maar beter omarmen. Wie weet wat voor moois eruit voortkomt…

Geïnspireerd?

Laten we de daad bij het woord voegen en fouten delen met elkaar. De beste fout krijgt van ons een speciale plek in ons, inmiddels beruchte, oudejaarsblog. Liefst met een persoonlijk interview over jou, je bedrijf en je briljante fout. Stuur een mail naar Barbara Vos. Zij houdt van verhalen en storytelling en weet als geen ander dat er zonder imperfectie, struggles en uitglijders, geen verhalen zouden bestaan.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.