Blog

Wat kun je als B2B-marketeer leren van B2C-marketeers?

  • 23-02-2022
  • In: Blog
  • Door: Djoea van Zanten

B2B-marketeers praten vooral over de kwaliteiten van hun product of dienstverlening. Maar is dat wel waar B2B-kopers naar kijken? In deze blog vertelt Djoea waarom B2B-marketeers nog wel iets kunnen leren van de creativiteit van B2C-marketeers.

Gebrek aan creativiteit bij B2B-marketeers

Op Marketingfacts.nl las ik een interessant artikel, dat ging over de creativiteit – of beter: het gebrek eraan – van B2B-advertenties en -campagnes.

De kern van het artikel was dat de meeste B2B-marketeers volledig gefocust zijn op het verkopen van hun producten.

Dat zorgt ervoor dat ze in al hun uitingen voornamelijk praten over de kwaliteiten van hun producten.

In de waan van je eigen product? Product delusion

Als je vervolgens kijkt naar hoe het werkt in het hoofd van een B2B-koper, gaat het veel minder over de kwaliteiten van je product dan je zou verwachten.

Geloven dat het gaat om de kwaliteiten van je product – of dienstverlening natuurlijk – wordt ook wel product delusion genoemd.

Product delusion (‘productwaan’) is de overtuiging dat bedrijven voornamelijk concurreren op de kwaliteit van hun product.

Geloof jij dat mensen voor jou kiezen omdat je net iets betere kwaliteit levert dan de buurman? Product delusion.

Geloof jij mensen bij jou kopen omdat jij net dat ene stapje extra doet voor je klanten? Product delusion.

Geloof je dat mensen bij jou aankloppen omdat jouw product net iets slimmer, sneller, voordeliger is dan dat van een ander? Product delusion.

B2B-kopers hebben beperkte tijd en aandacht

Uit onderzoek blijkt dat B2B-kopers geen mensen zijn met een onuitputtelijke bron van tijd en aandacht en inspanning als het gaat om het beste product uitzoeken.

Goed is vaak goed genoeg.

Het zal wel goed zijn

Een voorbeeld.

Voor financiële producten gaat 47 procent van de B2B-kopers rechtstreeks naar hun eigen bank.

Van de groep die wel eens verder kijkt en producten vergelijkt, komt ook nog eens driekwart gewoon weer bij hun eigen bank uit.

Dat is natuurlijk niet omdat hun eigen bank nou net toevallig het beste product te bieden heeft.

Nope.

Het gaat erom dat B2B-kopers – en niet alleen zij, gok ik – gewoon niet veel tijd en zin hebben om het allemaal uit te zoeken, dus ‘het zal wel goed zijn’.

Kwaliteit van je product minder belangrijk dan je denkt

Data wijzen uit dat de meeste B2B-kopers niet meer dan twee merken overwegen voor ze tot aankoop overgaan.

Let op: merken, geen producten.

Ze denken dus aan een partij die ze kan helpen om een probleem op te lossen, niet aan een product dat hun probleem kan oplossen.

Speelt de kwaliteit van je product of dienst dan helemaal geen rol? Natuurlijk wel! Je product moet goed zijn, dan heb je blije klanten. Met een slecht product krijg je dat niet voor elkaar.

Maar als koopmotief werkt het veel minder zwaar dan je misschien zou vermoeden, en het is dus als B2B-marketing niet zo handig je daar volledig op te focussen.

Leer van B2C-marketeers

B2C-marketeers zijn heel goed in het bouwen van een merk: branding.

Waarom? Om de simpele reden dat als je iets nodig hebt, als je een oplossing voor je probleem zoekt, branding ervoor zorgt dat je direct aan een bepaalde partij denkt en daar als eerste aanklopt.

We weten: de partij waar je als eerste aanklopt, die heeft veruit de allergrootste kans om tot een deal te komen.

De essentie van marketing

Waar gaat het in essentie om met marketing, B2B én B2C? Dat mensen aan jouw merk denken op het moment dat ze je nodig hebben. Punt. Basta.

Period.

Op het moment dat jij bovenaan dat lijstje staat, bovenaan de shortlist, of de shortlist bent, heb je eigenlijk al gewonnen.

Zelf bovenaan de shortlist staan?

Ja ja, we hebben weer een aantal sessies gepland staan, waarin we je gaan helpen om jouw merk ‘top of mind’ te krijgen bij je doelgroep. Check snel de komende events en meld je aan. Gegarandeerd een slimme investering van je tijd.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.