Blog

Weet wat je meet!

  • 18-09-2015
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Dus je verstuurt regelmatig een nieuwsbrief? Hoe weet je nou of dat goed gaat? Hoe kom je erachter of je eruit haalt wat eruit te halen valt? In deze blog legt onze e-mailmarketeer Joël het uit.

Achter de schermen

Ieder programma waarmee je je e-mailmarketing verstuurt, geeft een aantal standaard statistieken. Deze statistieken geven informatie waaraan je kunt aflezen of je op de goede weg zit (de positieve output) of niet (de negatieve output).

Positieve output

Je positieve output bestaat uit twee factoren: de opens en de clicks. Opens laat letterlijk zien hoeveel personen je mail hebben geopend. Dat kan worden gemeten wanneer iemand in de mail ofwel een afbeelding heeft gedownload of heeft geklikt. Echter, iemand kan na openen van de mail binnen een halve seconde besluiten je mail te verwijderen. Technisch gezien is de mail in dat geval geopend, maar is dit echt van toegevoegde waarde voor jou? Alleen als je ziet dat een mailing veel meer of veel minder opens heeft dan vorige mailing, kun je opens zien als een handige indicator. Maar ben voorzichtig met het trekken van conclusies uit de absolute aantallen.

Daarom kijk ik liever naar clicks. Een veelgebruikte methode is om de CTR (de click through rate) te berekenen. Dit doe je door het totale aantal mensen dat heeft geklikt te delen door het totale aantal mensen dat jouw mailing heeft ontvangen. Dit levert een verhoudingsgetal op (vermenigvuldig dit met 100 om een percentage te krijgen) dat je kunt gebruiken om afzonderlijke mailings te vergelijken, ongeacht naar hoeveel mensen die zijn verstuurd. Vergelijk met de CTR eenvoudig jouw eigen mailings met elkaar, of vergelijk jouw mailings met de gemiddelden in jouw branche!

Negatieve output

De negatieve output zijn de uitschrijvingen, bounces en klachten.

  1. Bekijk het aantal uitschrijvingen ook eens van de zonnige kant. Je doelgroep filtert zich daarmee immers zelf. Niet alleen is het wettelijk verplicht om in jouw mailing de mogelijkheid te geven, je voorkomt hiermee ook een hoop irritatie aan de kant van jouw ontvanger. Verstop de uitschrijfknop dus niet!
  2. Bounces zijn de berichten die je terugkrijgt als iemand om technische redenen niet bereikbaar was.
  3. Tot slot wordt met klachten weergegeven hoeveel ontvangers jouw mail als spam markeren. Dit mag echt maar een klein aantal van je ontvangers zijn: één op vijfduizend of minder betekent dat je het goed doet. Als meer dan één op de duizend spammeldingen ontvangt, dan kan dat betekenen dat er iets aan de hand is.

Wat doe je met deze informatie?

Met deze statistieken kun je goed bijhouden welke onderwerpen relevant zijn voor jouw doelgroep. Ben vooral alert op wie er geklikt hebben. Hoe vaak gebeurt het nu dat je een potentiële klant ontmoet die jouw diensten direct op dat moment nodig heeft? Veel groter is de kans dat die potentiële klant deze behoefte pas later heeft. E-mailmarketing is een uitstekende methode om in contact te blijven én in de gaten te houden wanneer jouw kansen opspelen. Klikt de potentiële klant op een gegeven moment door in jouw e-mails? Misschien is het tijd om even contact op te nemen!

Ben jij er klaar voor om meer met marketing te gaan doen? Of wil je gewoon meer informatie? Neem dan contact met ons op!

Zie ook: B2B marketingE-mail marketing b2bMarketing automationB2B marketing uitbesteden

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.