Als je als ondernemer wilt groeien, moet je aan effectieve marketing doen en met je klanten gaan communiceren. Want als jij het niet doet, dan doen je concurrenten het wel en gaan zij er met jouw – potentiële – klanten vandoor. Maar wat veel ondernemers vergeten als ze gaan communiceren, is om te kiezen met wie ze communiceren. Spannend? Absoluut! Broodnodig? Hell yeah! In deze blog vertelt collega Mirthe hoe je ervoor zorgt dat je klanten naar je luisteren.

Word geen roepende in de woestijn

Op het moment dat je als ondernemer wilt gaan communiceren, moet je heel bewust kiezen wie je doelgroep is. Hoe specifieker je iemand aanspreekt, hoe groter de kans is dat hij of zij ook daadwerkelijk ‘luistert’. Besluit je te communiceren met een te generieke doelgroep omdat je geen keuze durft te maken, dan garandeer ik je dat ook jij niet wordt gekozen. Als je communiceert met verschillende doelgroepen, wordt je boodschap diffuus en begrijpt niemand wat je nu eigenlijk doet. Erger nog: niemand denkt aan jou op het moment dat ze een oplossing zoeken voor hun probleem.

Kiezen is uitsluiten

Natuurlijk is het maken van een keuze spannend. Kiezen is omarmen, maar daarmee sluit je ook mensen uit. We weten uit ervaring hoe eng en moeilijk dat is, maar helaas pindakaas, je moet er toch aan geloven. Dat hoeft niet te betekenen dat je voor de rest van je leven nee zegt tegen al die andere doelgroepen, maar begin met één doelgroep. Het kan best voorkomen dat je keuze niet de beste blijkt te zijn. Dan kun je op een gegeven moment best switchen. Zo richtten wij ons in eerste instantie op accountants in de zakelijke dienstverlening. Die bleken nou niet per se de meeste behoefte te hebben aan ondersteuning op marketinggebied. Prima. De keuze voor een bepaalde doelgroep staat immers niet in steen gebeiteld. Je beweegt je in een dynamische wereld. Is het nodig iets te veranderen, verander dan. Wij hebben onze keuze herzien en zijn ons – met heel wat meer succes – gaan richten op de zakelijke dienstverlening en ICT-branche.

Maar hoe dan?

Hoe maak je nou die keuze? Schrijf eens op voor welke klanten je het prettig vindt te werken? Maak dat heel specifiek. Zijn het mannen of vrouwen, wat voor vooropleiding hebben ze, welk type auto rijden ze, wat voor onderneming runnen ze en op welke socialmediakanalen zijn ze zakelijk actief? Kijk vervolgens eens naar de uitdagingen van deze persoon, gerelateerd aan jouw product en propositie uiteraard. Waar ligt hij of zij wakker van en bij welk probleem kun jij helpen? Maar vergeet ook niet te kijken naar waar het geld zit. Heb je twee fantastische klanten in de zeevaart, maar bestaat die doelgroep uit niet meer dan nog drie potentiële klanten, dan is het misschien slim ergens anders te kijken.

Je engagement schiet onder het vriespunt

Nogmaals: we weten hoe moeilijk het is, maar we zien het regelmatig in de praktijk. Soms kunnen we ondernemers niet overtuigen die keuze te maken. De cijfers spreken dan voor zich. De conversie is minimaal en blijft minimaal. En soms maken we zelf natuurlijk ook nog weleens de fout om een onderwerp te breed in te schieten. We zien dan onmiddellijk de betrokkenheid van de lezer tot onder het vriespunt dalen. Dan krabben we ons even achter de digitale oren en spreken onszelf toe: hé, kiezen is omarmen, remember!

Gratis masterclass

Wil jij ook weten hoe je met een bewezen methode je bedrijf laat groeien? Kom dan naar onze gratis masterclasses ‘B2B Marketing in 7 stappen’.