Blog

Worstel je met je content? Gebruik het contentkompas!

  • 27-05-2022
  • In: Blog
  • Door: Djoea van Zanten

Het contentkompas is een tool die wij regelmatig gebruiken bij het creëren van content. Dit eenvoudige model helpt je bij het bedenken van onderwerpen voor je content en zorgt dat je je bewust wordt van de rol die je kan innemen.

Storytelling

Een jaar of vijf geleden hebben we het contentkompas ontwikkeld naar aanleiding van een masterclass die wij gaven over storytelling. De deelnemers waren heel enthousiast over mijn verhaal en gingen supergeïnspireerd naar huis, maar wisten ze nu precies wat ze moesten doen?

Wat voor ons heel duidelijk is, is misschien niet voor iedereen kristalhelder. Dus bedachten we het contentkompas.

Authenticiteit en autoriteit, de yin en yang van B2B

In de loop der jaren hebben we dat model nog wel wat aangescherpt, maar in de basis is het nog dezelfde tool als die we toen bedachten.

Dit eenvoudige model helpt je bij het bedenken van onderwerpen voor je content. Het is ook een tool die je bewust maakt van de rol die je wil innemen.

Als je het hebt over contentmarketing gaat het altijd over de ander helpen door jouw kennis te delen op een authentieke manier. In een ideale wereld is jouw content een combinatie van inside-out-informatie en outside-in-informatie.

Je wilt als mens je verhaal vertellen, van binnen naar buiten, maar je hebt ook nog de ander – je buyer persona – die je aan je wil binden. Wat leeft er onder je doelgroep en hoe kun je die helpen op een zodanige manier dat je als autoriteit wordt gezien?

Die authenticiteit en autoriteit hebben we in het contentkompas met elkaar in balans gebracht. Als je wil dat mensen voor je kiezen, moet je aan allebei aandacht besteden. Het is als de yin en yang van B2B.

In de praktijk

Hoe werkt dat dan? Mirthe schreef onlangs een mail over hoe de klantreis in elkaar steekt. Enerzijds een heel informatieve blog, waardoor zij als een autoriteit gezien kan worden. Maar doordat zij het koppelde aan haar eigen besluitvormingsproces bij het kopen van een wasmachine voor haar nieuwe huis, wordt het ook een heel authentiek verhaal.

De helper, de opinieleider, de inspirator en de verbinder

Het contentkompas heeft een linker- en rechterkant, vergelijk het met je twee hersenhelften. Links is de autoriteit, daar zitten twee rollen: de helper en de opinieleider. Daar deel je je kennis en geef je je mening. Aan de rechterkant gaat het over authenticiteit. Dat gaat veel minder over de vraagstelling van je doelgroep, daar zit je in de rol van de inspirator en verbinder.

Bij het delen van content heb je ze allevier nodig. Soms moet je iemand helpen, soms moet je een mening hebben. Als je je nooit kwetsbaar opstelt, nooit mensen inspireert en raakt, wordt het heel lastig voor mensen om zich echt met je te verbinden.

Verbind je kennis met je authenticiteit

Neem onze vorige blog, over wat B2B-ondernemers van Boer zoekt vrouw kunnen leren.

Ik heb ervoor gekozen om mijn ervaring, mijn ‘liefde’ voor Maud, te verbinden aan waarom het voor bedrijven zo belangrijk is om ook authentiek te zijn.

Zo kan je spelen met hoe je dingen vertelt, hoe je kennis deelt en tegelijkertijd heel dicht bij jezelf – en je organisatie – blijft, waardoor je heel echt voelt. En – heel belangrijk! – anders dan de ander.

Mis geen kansen

Iedereen heeft een bepaalde voorkeur. Als Djoea – zonder het contentkompas – een aantal onderwerpen voor blogs opschrijft, zit hij voor tachtig procent aan de kant van de autoriteit: kennis delen.

In mijn geval is dat precies andersom: ik zal eerder authentieke content delen. Het een is niet beter dan het ander, maar je moet wel de balans zien te behouden.

Als je steeds aan één kant van het spectrum blijft, mis je kansen.

Gemiste kans.

Reis door het contentkompas

Vergeet vooral niet naar data te kijken: wat slaat aan, wat niet en ga je nog de juiste kant op?

Recent zijn wij in de data van onze eigen content gedoken. Wat blijkt? Ondernemers komen vaak op onze site doordat ze op zoek zijn naar kennis, zoals bijvoorbeeld Djoea’s blog over hoe je meer volgers op je LinkedIn-bedrijfspagina krijgt.

Vervolgens zien ze een video of lezen ze een blog die veel meer gaat over authenticiteit, en dat trekt ze vervolgens over de streep.

Het is dus vaak een reis die begint aan de linkerkant van het contentkompas en eindigt aan de rechterkant. Je hebt het dus beide nodig.

Terug naar Boer zoekt vrouw

Het is eigenlijk net daten. Als je een datingprofiel opstelt, denk je na over wat je te bieden hebt en over wat je zoekt.

Maar waar ontstaat de daadwerkelijke relatie? Pas als je elkaar ontmoet en verdiepende gesprekken voert. Dan wordt het authentiek en dan weet je pas of het echt klikt en of er een relatie inzit.

Marketing en contentmarketing werkt in feite net zo. Jij hebt iets te bieden, een ander zoekt iets, je maakt kennis en naarmate het contact vordert wordt het steeds persoonlijker en beslis je of je samen verder wilt gaan.

Dat brengt ons toch weer bij Boer zoekt vrouw.

Geïnspireerd?

Download hier ons contentkompas en probeer het eens uit! Vind de balans tussen authenticiteit en autoriteit en verleid je doelgroep. Hulp nodig? Neem contact met ons op of kom naar onze masterclass: Zo word je als bedrijf authentiek en dus aantrekkelijk.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.