Blog

'Yes, er wordt geklikt op mijn e-mails, maar dan...?'

  • 19-01-2016
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Radarmarketing draait letterlijk om het op de radar blijven van je doelgroep. Dit doe je door online regelmatig voorbij te komen met voor hen handige, verrassende en inspirerende content. Want zo vergroot je de kans dat ze aan je denken wanneer ze je nodig hebben. Je kunt voortaan gemakkelijk monitoren wie er binnen jouw database interesse tonen in wat je verstuurt. Maar wat doe je vervolgens met die informatie?

Wat betekent een klik?

Als je e-mails naar je database verstuurt, kun je precies zien wie jouw mail openen, wie erin klikken en wie zich uitschrijven of bij wie de mail als spam wordt gemarkeerd. Maar als je nu eens alleen naar de positieve output kijkt, hoe interpreteer je deze informatie dan? Vanuit marketing / sales kun je hier op twee niveau’s naar kijken:

  1. Vertellen we het juiste verhaal? Resoneert de content bij de doelgroep? Je ziet aan het aantal clicks en je groeiende of slinkende database of je content aanslaat of niet. Aan de hand daarvan kun je bepalen of je jouw tijd aan de juiste dingen spendeert.
  2. Voor sales wordt het pas echt interessant als je na verloop van tijd (na het versturen van een wat groter aantal mailings) een groep mensen ziet die een bovengemiddelde interesse in jouw verhaal tonen. Filter hier eerst even je collega’s en wat familieleden uit en dan heb je relevante prospects met wie je contact kunt gaan leggen.

Wat doe je vervolgens met die informatie?

Zodra je een groep bovengemiddeld geïnteresseerde mensen herkent, kan sales concreet aan de slag. Zijn het bestaande klanten? Dan kan het slim zijn om tijdens het contactmoment eens te vragen of zij ondernemers kennen voor wie jouw product of dienst goed van pas zouden komen. Als bestaande klanten goed reageren op jouw content, dan zijn ze vaak bereid om je te helpen.

Of betreft het een prospect? In veel gevallen heb je al eens contact met diegene gehad maar was op dat moment de tijd nog niet rijp voor een samenwerking. Als je in de periode daarna wel op zijn of haar radar blijft en je merkt dat er na verloop van tijd weer naar je content gekeken wordt, dan is dat een mooi moment om weer eens contact te zoeken.

Wanneer onderneem je actie?

Meestal gaat het niet om grote aantallen geïnteresseerden. Het zijn er soms twee of vijf, of soms dertig waaruit je er een paar kiest. Veel ondernemers schuiven deze telefoontjes of mailtjes voor zich uit, terwijl het helemaal niet veel tijd hoeft te kosten. Er is interesse, je hebt dus geen enkele reden om geen contact te zoeken. En bedenk dan altijd dat het dan alsnog allemaal afhankelijk is van de juiste timing. Je kunt nog zo’n parel van een artikel sturen, maar heeft de ontvanger het op dat moment net even te druk of spelen er belangrijkere dingen, dan schiet je net mis.

Benoemen of niet?

En als je dan contact opneemt, benoem je dan dat je hebt gezien dat diegene heeft geklikt of niet? Hier zijn geen regels voor, de aanpak bepaal jij zelf. Als je je er niet prettig bij voelt, dan doe je het niet. Voel je geen drempel, dan benoem je het wel. Dit kan juist leuk zijn! Bedenk hoe jij dit zelf zou vinden. Stel, je zoekt online informatie over een product of dienst maar wordt dan afgeleid. Of je leest regelmatig een nieuwsbrief van een bepaald bedrijf. Zou jij het dan leuk vinden als er dan eens contact met je wordt gezocht?

‘… als iemand oprecht geïnteresseerd is, dan bellen ze wel!’

Dit horen we ondernemers vaak zeggen. Maar is dat wel echt zo? Helaas niet dus. Wees geduldig, ben actief en maak een goede inschatting van het juiste moment om contact te zoeken. Radarmarketing is een mooie tool om met mensen in contact te blijven en aan je autoriteit op de markt te bouwen. En hoe vaker je iemands naam voorbij ziet komen, hoe relevanter je voor elkaar kunt zijn.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.