Blog

Yes, je hebt leads! Maar wat doe je er nu mee?

  • 18-01-2023
  • In: Blog
  • Door: Jos Maassen

Dat het belangrijk is om leads te genereren, daar zal geen marketeer over in discussie gaan. Maar het opvolgen van die leads om ze te converteren naar klanten, dát kan nog weleens een uitdaging zijn, vooral als je niet weet hoe je het aan moet pakken. In deze blog delen we een aantal waardevolle tips om je leads op te volgen en om te zetten in klanten.

Leadgeneratie of kroegverhaal?

Vorig jaar schreef Djoea een leuke blog waarin hij het verleiden van je – potentiële – klanten vergeleek met vrienden maken in de kroeg. Er zijn mensen die direct aan je lippen hangen, maar – net als in de kroeg – is er ook altijd een groep die nog even de kat uit de spreekwoordelijke boom kijkt. Die mensen zitten nog aan het begin van de awarenessfase. Zij hebben een beetje hulp nodig om de volgende stap te zetten. Dat kan telefonisch, via LinkedIn of je kunt een hele creatieve trukendoos opentrekken.

Verleid je leads telefonisch

Fijn, je lead heeft belangstelling getoond in jou, je verhaal of je aanbod. Hij heeft niet voor niets zijn gegevens bij je achtergelaten. Nu moet je even doorpakken en die lead opvolgen. Pak de telefoon en doe dat een beetje rap. Nu ligt jouw verhaal nog vers in het geheugen, over drie weken ben je waarschijnlijk te laat. Vergeet je salespitch, maar doe net alsof je een mens van vlees en bloed bent. Bouw aan een relatie. Vraag naar zijn doelen, zijn zorgen. Is er interesse, dan mag je voorzichtig aan je salespitch beginnen. Is er geen interesse, dan komt dat wellicht in een later stadium. Blijf op de radar van je lead en houd contact.

Gericht aan de slag met LinkedIn

Is bellen niet zo jouw ding, dan kun je natuurlijk LinkedIn inzetten. Maar doe dat dan wel een beetje slim. Met hagel schieten en als een bezetene connectieverzoeken en berichten gaan versturen, heeft geen zin. Wat wel?

1. Onderzoek het LinkedIn-profiel van de lead, waar werkt hij, wat is zijn rol en wat doet hij nog meer online?

2. Dan pas stuur je een connectieverzoek. Voeg daar een persoonlijke en relevante boodschap aan toe, maar laat het salespraatje maar achtewege.

3. En nu dan eindelijk: stuur een berichtje met een mooi aanbod: een whitepaper, een artikel of plek in de skylounge van de Johan Cruijff Arena. Hoe waardevoller de lead, hoe waardevoller je aanbod mag zijn.

De creatieve trukendoos

Nog geen succes? Dan zijn er nog talloze andere manieren waarop je je leads kunt verleiden. Stuur een mailtje of Whatsappje met een link naar een – voor je lead – leuke infographic of een interessant artikel. Een spraakbericht via LinkedIn is ook een persoonlijke, makkelijke en effectieve methode waarmee je – zeker weten – opvalt. Een korte persoonlijke videoboodschap waarin je specifieke aandacht geeft aan je lead kan natuurlijk ook enorm onderscheidend werken. Organiseer een waardevol evenement – een seminar, workshop of webinar – speciaal voor je leads zodat ze persoonlijk kennis kunnen maken met je bedrijf. Je kunt natuurlijk ook een online adviesgesprek cadeau doen. Is er geen tijd voor een persoonlijke afspraak, dan is de kans groot dat er wel een half uurtje vrijgemaakt kan maken voor een goed informatief gesprek. En dan is er natuurlijk altijd nog ‘good old’ kop koffie. Niet zo origineel, maar wel heel effectief. Inmiddels weten we allemaal hoe waardevol het is om elkaar eens in de ogen aan te kunnen kijken.

Wees positief

Wat je ook doet en hoe je het ook doet – online, offline of telefonisch – wees positief, laat zien dat je er plezier in hebt en dat je daadwerkelijk geïnteresseerd bent. Voeg waarde toe, wees professioneel, gebruik humor (en zelfspot), wees vasthoudend en zorg dat je (goede) intenties altijd honderd procent helder zijn.

Geïnspireerd?

Ben je geïnteresseerd om meer te leren over een heldere en concrete aanpak om structureel leads te genereren én te converteren naar sales? Zonder ’trucjes’? Meld je dan nu aan voor onze masterclass ‘5 x meer leads en conversie voor jouw bedrijf’.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.