Blog

Zo haal je wel je marketingdoelstellingen

  • 14-12-2022
  • In: Blog
  • Door: Merlijn

Marketing en creativiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om je groeidoelstellingen te halen, zijn er dan ook talloze knoppen waar je aan kunt draaien. Je kunt ergens een grotere zak geld vandaan toveren, je kunt je contenttalenten harder laten werken, meer marketeers aantrekken of je salesafdeling uitbreiden. Maar wat is wijsheid? In deze blog vertelt Merlijn Reesink, Customer Success Manager, welke stappen je het beste kunt zetten.

Stap 1. Breng je hele marketingfunnel in kaart

Als je dingen wil verbeteren, moet je eerst weten hoe je iets nu doet. Welke reis legt jouw potentiële klant af voor hij echt klant bij je wordt? Misschien ziet hij een mindblowing post op LinkedIn of krijgt ze een briljante blog doorgestuurd, zoals van Mirthe, die zelfs een wasmachine nog woest aantrekkelijk weet te maken. Je maakt iemand zo enthousiast dat hij zich inschrijft voor je nieuwsbrief en je LinkedIn-bedrijfspagina gaat volgen. Vervolgens komen er op regelmatige basis prikkelende mails in zijn mailbox of inspireer je met posts op zijn LinkedIn-tijdlijn. Op het moment dat er dan een behoefte gaat spelen, ben jij natuurlijk de eerste waaraan hij denkt. Hij spit je website uit, leest een referentverhaal of downloadt een whitepaper. Uit alles blijkt dat jij de juiste persoon bent die in zijn behoefte kan voorzien. Om niets aan het toeval over te laten gaat je – nog steeds potentiële – klant zich ook nog even oriënteren bij een aantal van je concullega’s. Hij downloadt wat productinformatie of vraagt een demo of offerte aan. Natuurlijk steek jij met kop en schouders overal bovenuit en wil jouw potentiële klant niets liever dan met jou in gesprek gaan. Hé hé, het salesproces start en je kunt je lead converteren tot klant.

Stap 2. Identificeer de knelpunten

Hoe geweldig jouw marketingfunnel ook in elkaar steekt, soms loopt het ergens spaak. Als er na het downloaden van een bepaalde whitepaper niets gebeurt, zit er iets niet goed. Zijn het de verkeerde mensen die de whitepaper downloaden, sluit de inhoud niet aan op de behoefte die ze hebben? Als je dat weet uit te vinden, kun je daar gericht mee aan de slag. Het knelpunt kan natuurlijk ook in de salesfunnel zitten. Als maar tien procent van de leads na gesprek één doorgaat naar gesprek twee, dan valt er iets te optimaliseren in gesprek één. Neem zo de hele funnel onder de loep.

Stap 3. Eindelijk! Je kunt gericht aan de marketingknoppen gaan draaien

Goed, het was een hele kluif, maar uiteindelijk heb je de hele funnel geoptimaliseerd en je merkt dat het beter loopt. Nu is het een kwestie van rekenen. Stel: je weet dat van de mensen die whitepaper x downloaden, y procent doorgaat naar de volgende stap in de funnel en dat z procent daarvan uiteindelijk klant wordt. Dan weet je met hoeveel bedrijven in je doelgroep je moet communiceren om het gewenste aantal klanten binnen te halen. Zo kun je echt gericht aan je marketingknoppen gaan draaien en weet je wat het je concreet oplevert als je extra geld in Google Ads steekt, als je een extra whitepaper inzet of als je zichtbaarder bent op LinkedIn.

Nieuwsgierig?

Zie je op tegen deze tijdrovende en intensieve klus en heb je niet het budget – of de behoefte – om iemand hiervoor aan te nemen? Wij helpen je graag je marketingdoelstellingen te behalen met een van onze slimme marketingabonnementen. Eerst verder lezen? Download dan nu onze whitepaper ‘Groei je bedrijf in 7 slimme stappen’.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.