Zo schrijf je een offerte waar iedereen ‘JA’ op zegt

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief
MMM-offerte-waar-iedereen-ja-op-zegt

Zo schrijf je een offerte waar iedereen ‘JA’ op zegt

Djoea van Zanten

The guy that helps you sell more

 

Waarom een heel blog wijden aan een offerte? Het is toch niet zo moeilijk om er één te maken? Deze vraag stelden wij onszelf aanvankelijk ook. Maar na een korte brainstormsessie bleek het schrijven van een blog over een offerte wel degelijk interessant. Want een slechte offerte kan grote afbreuk doen aan je verhaal. Daarom is het zo opmerkelijk dat de offertes van veel bedrijven – in tegenstelling tot hun websites – in het geheel niet aansluiten op hun corporate story. Je offerte is een cruciaal onderdeel van je salestraject. Dus vraag je eens af hoe je offerte aanvoelt wanneer deze binnenkomt: leuk en inspirerend? Of afstandelijk en droog? Of erger nog: as a big turnoff?

 

Een feest van herkenning

 

Een goede offerte is gebaseerd op het verhaal dat je met je potentiële klant hebt besproken. Naast de voorwaarden van je overeenkomst moet er niets nieuws in staan. Met andere woorden: je offerte dient een feest van herkenning te zijn. Een weergave van wie je bent als bedrijf. Want je bent zo goed als je laatste offerte 🙂

 

Inhoud: je offerte is een verhaal

 

Hoe is een goede offerte inhoudelijk opgebouwd? Dit zijn de punten waarvan wij hebben geleerd dat ze werken!

 

 1. Je offerte vertelt een verhaal
  Verwijder je standaard Excelsheets. Degene aan wie je een offerte stuurt, vraagt niet voor niets of je het besproken verhaal op papier wilt zetten. Het is lastig om een vertaalslag van eerdere gesprekken te maken, maar het is de moeite waard om hier tijd in te steken. Uit de offerte moet blijken dat je elkaar begrijpt. Vaak moet je contactpersoon jouw verhaal intern namelijk ook nog verkopen. Als jouw offerte al jullie gesprekken goed samenvat in een mooi, coherent verhaal, is dat een stuk gemakkelijker.
 2. Je offerte moet aansluiten bij wie je bent
  Wat heb je tot nu toe van jezelf laten zien aan je potentiële klant? Laat je offerte hierbij aansluiten. Dan herkent de ontvangende partij zich hier meteen in. Bij Make Marketing Magic moeten we dit onderdeel ook telkens opnieuw ontdekken. We hebben gemerkt dat het beantwoorden van de volgende vraag een constante zoektocht is: hoe kan ik mijn verhaal nu zó vertellen dat iedereen het begrijpt?
 3. Je offerte dient begrijpelijk te zijn
  Natuurlijk moet je allerlei juridische punten en feiten in je offerte zetten. Maar probeer hier een inspirerende draai aan te geven. Stop je offerte niet alleen maar vol met jargon. Zorg dat iemand naast het ‘moeilijke’ gedeelte ook begrijpt wat je aanbiedt. Jouw potentiële klant kan alleen beslissingen nemen als deze de inhoud van je offerte begrijpt.

 

Vorm: zorg voor beeld

 

De presentatie van je offerte is minstens zo belangrijk als de inhoud ervan. Probeer altijd beeld te gebruiken. Make Marketing Magic heeft bijvoorbeeld eens een korte animatievideo gemaakt en het contract als bijlage meegestuurd. Het verhaal vertelden we in de video; de contractuele feiten stonden op papier!

 

Praktische tips

 

Wil je snel aan de slag gaan met het opstellen van goede offertes? Hierbij een aantal praktische tips:

  • Begin met een goede samenvatting van wie je bent, wat je doet en waarom je doet wat je doet. Zo begrijpt je potentiële klant waar je voor staat en waarin je gelooft;
  • Vertel wat je hebt besproken, wat je concreet voor je potentiële klant gaat doen en hoeveel de kosten bedragen;
  • Bestaat je offerte uit meerdere onderdelen, beschrijf het belang van elk onderdeel dan afzonderlijk;
  • Zoek een passend beeld bij je offerte; van je product of je werknemers, bijvoorbeeld.

 

Tenslotte…

 

Een offerte is bedoeld om je klant te helpen bij het nemen van een beslissing. En dan bedoelen we natuurlijk de beslissing om akkoord te gaan. Als je wilt dat je klant kan beslissen, is het dus extreem belangrijk dat hij begrijpt welke beslissing hij neemt. Wees daarom zo helder mogelijk en maak het nemen van de beslissing leuk en aantrekkelijk.

Er zijn ontzettend veel manieren waarop je een verhaal kunt vertellen. Het is verstandig om per doelgroep, product en klant te bekijken welke methode het beste bij je offerte past. Stel jezelf in ieder geval de volgende vraag: wie is mijn klant en wat heeft deze nodig om een beslissing te nemen?

 

Vraag je je af hoe je een klant zover krijgt om een offerte-aanvraag te doen? Onze 11 creatieve manieren om je leads op te volgen geven je ongetwijfeld inspiratie. Wil je weten of het vertellen van je eigen verhaal in een offerte nu wel zo belangrijk is, lees dan waarom emotie jouw business kan helpen groeien.

 

 
 

Feel the magic. How to brand your business in 20 min

 

 
 

 

Plan een call in

 

 

Meer B2B klanten?
Check ons Whitepaper!

Bezoek onze gratis workshops!

Praktische tips in jouw
tijdlijn? Volg ons!

6
Reageer op dit artikel

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
SanderRogierdjoea van zantenFrans Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Sander
Gast
Sander

Ik vind het een mooi verhaal Djoea. Ik geloof in de kracht van vriendelijke en positieve taal in zakelijke brieven. Deze week kreeg ik een mooie e-mail over positief schrijven van offertes. En hoe je je moet gedragen alsof je verliefd bent op de klant. Voor mij een geweldige eye-opener. Misschien helpt het jullie ook: https://tekstmodel.nl/offerte-schrijven-voorbeeld/

Rogier
Gast
Rogier

Een mooi artikel, maar tegelijkertijd een potentiële valkuil voor veel beginnende verkopers. Een deal sluit je 95% van de tijd het beste mondeling. De offerte is enkel en alleen voor het vastleggen van het commerciële aanbod, oftewel de voorwaarden en de totale kosten. De verkoop is een proces op persoonlijk niveau, en als jij te vroeg een offerte “over de schutting gooit” verlies je de controle. Een andere verkoper met meer ervaring belt ze dan op, en sluit de deal eerst mondeling en dan pas schriftelijk. Een mooie offerte is ontzettend veel waard en zal zeker invloed hebben, maar de… Lees verder »

Frans
Gast

Wat is het beste moment in het verkoopproces om de prijs in te brengen? Voor of pas in de offerte?