Blog

Zonder investering geen resultaat, ook niet in marketing

  • 19-10-2022
  • In: Blog
  • Door: Djoea van Zanten

Na een uurtje in de sportschool verwacht niemand een sixpack. Op een of andere manier begrijpt iedereen dat dat simpelweg niet zo werkt. Als het om marketing gaat, hebben veel ondernemers ineens andere verwachtingen. Eigenlijk geldt hetzelfde als voor de sportschool: je krijgt echt niet gelijk belletjes van potentiële klanten als je net aan marketing doet. In deze blog vertelt Djoea waarom kortetermijndenken niet werkt, niet in de sportschool, maar ook niet in je bedrijf.

Braaf naar de sportschool

Ik heb het voor het eerst in mijn leven voor elkaar om regelmatig te sporten. Ik probeer het al zo lang, maar mijn motivatie was tot nu toe net zo wisselvallig als het weer. Als het mooi weer was, ging ik een tijdje los, maar zodra het weer minder werd, was ik al snel klaar. Nu ben ik lid van een sportschool en werk ik braaf drie keer in de week, ’s ochtends om zes uur, mijn programma af. Ongeacht hoe ik me voel. Of ik nu zin heb of niet, wel of niet goed geslapen, zelfs met een sporadische kater: ik ben paraat en doe mijn ding.

Gezond blijven

Hoe ik zo ver ben gekomen? Deze zomer ben ik veertig geworden. Fit en energiek. Als ik om me heen kijk realiseer ik me dat dat niet vanzelfsprekend is. Daarmee kwam ook het besef dat als ik nog veertig jaar zo fit en energiek door het leven wil gaan, ik iets structureler voor mijn lichaam moet zorgen en sporten hoort daarbij. Dit keer niet met als doel om een sixpack te krijgen, maar met een toekomstbestendiger doel: gezond blijven.

Dankzij marketing naar een gezonde business

Als het je doel is om een sixpack te krijgen en het duurt langer dan verwacht, dan ben je al heel snel geneigd er de brui aan te geven. Als je minder bezig bent met dat kortetermijnresultaat, maar streeft naar een gezondere levensstijl op lange termijn, hou je het veel gemakkelijker vol. Dat werkt net zo goed voor marketing. Veel ondernemers doen aan marketing met een salesdoelstelling: snel resultaat. Het ondernemersequivalent van een wasbordje dus. Als je aan marketing doet met een gezonde levensstijl – lees: een gezonde business – voor ogen, dan gooi je veel minder snel de handdoek in de ring. Uiteindelijk is er maar één ding dat voor resultaat zorgt en dat is consistentie.

Weerbare onderneming

Een goed product of een mooie dienstverlening alleen is niet voldoende, je moet ook klanten hebben. Wie een gezonde business wil, moet structureel werken aan zichtbaarheid en engagement. Ik ga naar de sportschool om gezonder en sterker te worden en weerbaarder te zijn. Als je aan marketing doet, als je zorgt dat je structureel relevant bent voor je doelgroep, dan is je bedrijf veel gezonder en weerbaarder. Als de markt dan even terugvalt, word je niet zomaar vergeten, je blijft op de shortlist van je doelgroep staan. Als je puur en alleen aan marketing doet om morgen drie – of vijftien – nieuwe klanten te hebben, dan heb je de verkeerde motivatie. Natuurlijk kan het gebeuren en geniet ervan als dat zo is, maar het mag nooit je hoofdverwachting zijn.

Op naar een bedrijf met veerkracht, kansen en een gezonde toekomst

Neem Elon Musk. Hij communiceert structureel zijn missie. Of je fan bent of niet, de man weet wat hij wil en staat voor waar hij in gelooft en dat laat hij de wereld weten, keer op keer, in elke uiting. Gevolg? Wie een elektrische auto zoekt, heeft Tesla in ieder geval ergens op de shortlist staan. De bedrijven die snel willen verkopen – je weet wel, die gasten die altijd bellen als je net wil gaan eten, de energiemaatschappijen, de glasvezelaanbieders en loterijen – die vergeet je het liefst zo snel mogelijk weer. Bedrijven die structureel communiceren – of dat nu Tesla, Coca-Cola, Apple, McDonalds of de ondernemer in je eigen netwerk is – blijven hangen. Op het moment dat jij een probleem hebt dat zij kunnen oplossen, is de kans groot dat je aan hen denkt, zelfs nog voordat je gaat googelen. De juiste basis voor een bedrijf met veerkracht, kansen en een gezonde toekomst.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe je jouw bedrijf met een bewezen methodiek in zeven stappen gegarandeerd laat groeien? Nieuwsgierig hoe je marketing opvolgt met sales? Download dan nu onze whitepaper ‘Groei je bedrijf in 7 slimme stappen’.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.