Storytelling

De kracht van gratis watermeloen

  • 12-09-2016
  • In: Storytelling
  • Door: Olivier Janssen

Storytelling & Contentcreation Deze zomer was ik met mijn gezin in Griekenland. En ik heb iets in het DNA van de Grieken ontdekt waar iedere ondernemer, marketeer en verkoper iets van kan leren. Iets leren van de Grieken, hoor ik je denken? Absoluut. Wat bestseller auteur en online goeroe Chris Anderson beargumenteert in zijn boek Free, snappen de Grieken onbewust: gratis werkt. Overal en altijd!

Marketing op z’n Grieks

Op onze eerste avond in Korfos, een klein vissersdorpje in Peloponnesos, lieten mijn kinderen mij de krachtige werking van gratis zien. Het dorpje is niet meer dan een paar huizen en taverna’s aan de Golf van Saronic. Wanneer we ’s avonds een restaurantje moeten kiezen gaan we voor de ober die sprekend lijkt op Luis Enrique. Dat mijn kinderen fan van Barcelona zijn is zijn geluk. We spelen UNO, eten gegrilde visjes en na het eten brengt Luis ons een grote schaal ijskoude watermeloen. “Van het huis”, luidt de boodschap. De volgende dag zitten we er weer. Net als de rest van de week. Luis rules in Korfos. Mijn kinderen zijn fan van hem en kiezen iedere avond eensgezind voor zijn restaurant. Zijn gratis watermeloen heeft hem klanten voor een week opgeleverd en fans voor het leven.

Geven is een business model

En Luis is niet de enige Griek die dit doet, bleek later. Overal waar we komen, krijgen we iets extra’s. Grieken begrijpen de kracht van geven. “Geven is niet alleen een promotietool, het is een business model”, schrijft Chris Anderson. Hiermee creëer je fans. En met fans heb je een duurzame relatie. Voor duurzame zakelijke relaties werkt het precies zo. Relaties ontstaan tussen mensen en bedrijven zijn mensen, zoals Djoea hier beschrijft.

Geen watermeloen maar kennis

Anderson: “in het digitale tijdperk, waarin iedereen schreeuwt om aandacht, werkt het gratis weggeven beter dan ooit.’ Als bedrijf is het makkelijk, goedkoop en laagdrempelig om gratis kennis te delen. Het kan op verschillende manieren:

  1. Door het maken en delen van gratis content. Content die relevant is voor de doelgroep. Content in de vorm van een blog, een White paper, een E-book, een filmpje, een animatie, een infographic, een app etc. De vorm maakt niet uit, als het maar gratis is. En als je doelgroep er maar mee geholpen is.
  2. Door het geven van gratis masterclasses, workshops, evenementen, trainingen, webinars etc. Zelf organiseren wij regelmatig gratis evenementen op kantoor. Iedereen is welkom. Klant of geen klant. Daarna drinken we altijd een borrel. En deze evenementen missen hun uitwerking niet. Mensen worden klant, praten over ons en raden ons aan bij anderen.

De kracht van gratis

Wij merken zelf dat het gratis weggeven van content werkt. Dat het mensen aan je bindt en zorgt voor beweging. De gratis app. App de Vakantiedokter van Zilveren Kruis geeft vakantiegangers de mogelijkheid gratis doktersadvies te krijgen. De app kan door iedereen gebruikt worden, ook als je niet verzekerd bent bij Zilveren Kruis. De app werd in korte tijd 100.000 keer gedownload. Als je iets weggeeft krijg je er veel voor terug, aldus de woordvoerder van Zilveren Kruis. En daar moeten bedrijven hun voordeel mee doen.

Door gratis kennis te delen

  1. Bouw een netwerk op en vergroot jou netwerk
  2. Bouw een band op, creëer je fans en ontwikkel duurzame relaties
  3. Laat zien dat je een expert bent, een autoriteit, mits je kennis deelt waarmee je je doelgroep helpt. Je moet je dus wel in je doelgroep verdiepen en naar ze luisteren.

Lang verhaal kort: word als de Griekse Luis Enrique en maak fans voor het leven. Het gaat je 100% zeker veel opleveren.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.