Storytelling

Dit is geen perfecte blog en dat is goed.

  • 21-02-2019
  • In: Storytelling
  • Door: Olivier Janssen

Wel eens een Amerikaanse blog gelezen? Ik wel, en het blijft mij verbazen hoe lang die zijn. Wanneer ik zo’n blog open- omdat het onderwerp mij aanspreekt – dan houdt de lengte me vaak tegen. Datzelfde heb ik bij filmpjes; duren ze langer dan een minuut dan kijk ik niet. Vaak bewaar ik de link of print het uit. Het idee is om het op een rustig moment even door te lezen. Om dat vervolgens nooit te doen en de printjes tijdens een opruimbui massaal in de prullenbak te gooien. De les? Maak je blogs kort, wees niet té kritisch over de inhoud en zorg dat het geen dagtaak wordt!

Valkuilen

Moet je horen wie het zegt? Als er iemand is die extreem kritisch is op de inhoud van de blogs van Make Marketing Magic dan ben ik dat. Ik ben – net als de meeste van onze klanten – inhoudelijk met mijn vak bezig. Als ik dan door onze tekstschrijver geïnterviewd word over een onderwerp dan ga ik daar veel te diep op in. De blog ‘moet’ volledig zijn vind ik en dus maak ik een veel te lang verhaal met veel te veel inhoud en details. Het advies dat niemand daarop zit te wachten, sla ik in de wind. Ik heb Make Marketing Magic bedacht. Voor mij is het meer dan een plek waar ik werk. Er zit zoveel tijd, energie en doorzettingsvermogen in dat ik het extreem moeilijk vind om de communicatie ‘los te laten’. Het moet perfect zijn en daar zit het probleem.

Dit heb ik geleerd

Blogs zullen nooit perfect zijn. Die van mij niet en die van jou ook niet. En dat is helemaal niet erg. Het is misschien zelfs wel beter. Blogs moeten lezers niet beleren maar juist inspireren, mensen en zaken in beweging brengen. Het klinkt als een cliché maar minder is ook hier vaak meer. Goede content creëren is dus ook voor een deel ‘loslaten’, niet alles in één keer willen vertellen en niet te diep op de zaken ingaan. Blogs moeten een kennissnack zijn; lekker en makkelijk te nuttigen tussen de bedrijven door. Als je diep en inhoudelijk wilt ingaan op een relevant onderwerp voor je doelgroep dan moet je bijvoorbeeld een whitepaper maken. Blogs hebben veel meer een billboard-functie, een korte trigger om klanten nu of later, bewust maar ook vaak onbewust, in actie te laten komen. We noemen onze blogs niet voor niets ‘AHA’s’.

Uit eigen onderzoek blijkt dat veel mensen die ons bellen niet eens op onze website zijn geweest. Waarschijnlijk hebben ze ons meerdere keren voorbij zien komen in hun mailbox of op social media en legden ze bij een concreet probleem automatisch de link met ons. Op die momenten ben je als blogger daadwerkelijk relevant voor je doelgroep.

Wat moet je doen?

Zorg er dus voor dat je iets vertelt waar de ander wat aan heeft, zonder dat deze iets bij jou direct moet kopen. Kortom: breng! Hou het kort en luchtig. En wees niet te kritisch. Perfect bestaat niet. Wanneer iemand echt nieuwsgierig is gaat ie vanzelf naar je website, downloadt een whitepaper of neemt contact met je op. Dan pas kun je de diepte in! En schrijf niet alleen vanuit de ratio, maar ook vanuit de emotie. Persoonlijk vind ik dit het engste wat er is! Ik ben inmiddels de vijftig gepasseerd en vertel niet zo makkelijk mijn eigen eerlijke verhaal. Laat staan op social media! Maar het is bewezen dat mensen dit van bedrijven verlangen. Ik heb het dus allemaal moeten loslaten: het perfectionisme, het afstandelijke maar ook de controle.

Wanneer mijn collega’s een verhaal vertellen dat niet helemaal wetenschappelijk onderbouwd en volledig is, dan is het waarschijnlijk toch goed genoeg. Wanneer dat filmpje van ons niet het ideale licht of geluid heeft, dan is dat waarschijnlijk geen probleem. Ik heb het getest. Filmpjes en blogs waarvan ik qua inhoud niet overtuigd was, deden het 5x beter dan mijn eigen lange verhalen. Ook in mijn LinkedIn-feed.

Dus laat los, wees minder kritisch en perfectionistisch en durf persoonlijk te zijn. Hoe eerder je daarmee begint hoe beter. Wacht er in elk geval niet zo lang mee als ik.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.