Storytelling

Jouw product is jouw verhaal

  • 10-10-2018
  • In: Storytelling
  • Door: Olivier Janssen

Verhalen worden vaak bedacht. Door marketingbureaus of reclamejongens. Maar in een tijd waarin we verlangen naar authenticiteit en echtheid is het zonde van je geld en energie om hier mensen voor in te huren. Want jouw product of dienst is onderdeel van jouw verhaal. Nog een keer… Jouw. Product. Of. Dienst. Is. Onderdeel. Van. Jouw. Verhaal. Het is voortgekomen uit jouw missie, jouw geloof, jouw ideaal. En dat zijn de verhalen waar mensen op zitten te wachten. Echt is in. Daar kan geen paarse Milka koe tegenop.

Mensen houden van authentieke merken. Van bedrijven die waarachtig zijn, eerlijk en echt. En dat is goed nieuws. Want zo heeft ieder bedrijf – groot of klein – een kans om de doelgroep te bereiken. Geen bedrijf hoeft meer onder te doen voor de grote multinationals. Budget speelt namelijk geen rol. Voor het vertellen van echte verhalen heb je geen duur reclamebureau nodig, maar in eerste instantie vooral jezelf.

NIET COOL

Laatst hing ik met mijn jongste zoon van 10 ouderwets voor de TV toen de reclame van CoolBest voorbijkwam. De bevroren sinaasappelen vlogen door het beeld en werden doormidden geslagen door een soort zwaard. Mijn zoon – die erg van CoolBest houdt – sloeg zijn ogen ten hemel en zuchtte. Hij hoefde er niets bij te zeggen want ik begreep wat hij bedoelde. Dit was een nietszeggend, onwaar en slecht verhaal. Suf bovendien. Er was een verhaal verzonnen rondom een product en dat is niet de manier waarop bedrijven en merken verbinding maken met hun doelgroep.

WEL COOL 1

Wanneer producten of diensten voortkomen uit een droom, een missie, een geloof, een crisis of een idee, dan is dat het verhaal dat je moet vertellen. Kijk bijvoorbeeld naar Tony’s Chocolony. Toen journalist Teun van de Keuken van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde aantoonde dat geen enkele chocoladefabrikant slaafvrije chocolade verkocht, is hij het zelf gaan doen. Puur vanuit zijn missie en geloof dat het mogelijk moest zijn om slaafvrije chocolade te produceren. Het product is het verhaal. En daarom kopen mensen het.

WEL COOL 2

Voor de schoenen van Toms geldt hetzelfde. De schoenen zijn gewoon schoenen. 1000 in een dozijn. Maar het idee dat je met een gekocht paar een kind in nood ook een paar schoenen geeft is mooi. De oprichter van TOMS, de Amerikaanse ondernemer Blake Mycoskie, kwam in Argentinië in contact met een hulporganisatie die schoenen aan mensen in nood verstrekt. Hij besloot zijn steentje bij te dragen. Het is een inspirerend verhaal dat raakt. Het is fijn om een paar Toms te kopen.

VERHALEN IN EEN B2B OMGEVING

De voorbeelden hierboven zijn verhalen van business to consumer. En daar kunnen we als bedrijven in een B2B omgeving veel van leren. Want ook in een B2B omgeving moeten we mensen raken met onze verhalen. En dat vergeten we vaak. We doen altijd zaken met mensen. Niet met bedrijven. En het zijn deze mensen die we aan ons bedrijf willen binden. Echte, niet verzonnen, verhalen zorgen voor deze verbinding.

EERST WAS ER HET VERHAAL

Als ik naar ons eigen bedrijf Make Marketing Magic kijk, zijn er veel verschillende manieren om erover te vertellen. Ik kan vertellen over het product WOO, waarin we bedrijven hun leads laten zien. En ik kan vertellen over alle diensten die we leveren. Van online advertising tot tekstschrijvers, designers, marketingmanagers en gratis masterclasses.

Maar het enige verhaal dat ons echt onderscheidt van alle andere marketingbureaus is de reden waarom we 6 jaar geleden zijn begonnen, de droom die we hadden. Vanuit de missie om bedrijven te helpen met groeien, zijn onze producten en diensten ontstaan. En naarmate de missie rijpte werden de diensten en producten volwassen. We zijn niet meer wie we 6 jaar geleden waren, maar de droom is gebleven. En dat is het verhaal dat we moeten vertellen. We moeten vertellen waar we vandaan komen en waarom we iets bedacht hebben. Dat is het verhaal waar mensen zich aan verbinden.

NU JIJ

Ik hoor je denken: “Maar ik heb gewoon dit IT-bedrijf overgenomen van de vorige eigenaar. Ik zag een kans en heb deze gepakt.” Of “Ik ben er eigenlijk zomaar een beetje ingerold. Mijn zwager vroeg of ik mee wilde doen. Meer verhaal is er niet.” Ik durf hier te stellen dat dit niet zo is. Er zijn redenen waarom we bepaalde keuzes maken. We maken ze niet voor niets. En alle keuzes die we maken zijn verhalen. Het is de kunst om af te pellen waarom we dingen doen. En wat we willen betekenen voor anderen. Ieder product en iedere dienst is ooit begonnen met een verhaal. Niets komt zomaar uit de lucht vallen. En het zijn deze echte, waargebeurde, menselijke verhalen die jouw product of dienst waarde en betekenis geven.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.