Storytelling

Kwetsbaarheid is geen zwakte maar een kracht

  • 22-09-2017
  • In: Storytelling
  • Door: Olivier Janssen

Eberhard van der Laan gaat dood. De burgemeester van Amsterdam is ernstig ziek en dat is ongelofelijk verdrietig. Zijn afscheid raakt me diep en is tegelijkertijd een belangrijke les omdat hij laat zien dat kwetsbaarheid geen zwakte is maar een kracht. Kwetsbaarheid is de beste manier om verbinding te maken met anderen. Maar bedrijven, ondernemers en leiders vinden het eng om kwetsbaar te zijn. En daarmee doen ze zichzelf en anderen tekort.

Zomergasten

Op 30 juli 2017 werd in Amsterdamse cafés samen gekeken naar Zomergasten met Eberhard van der Laan. Het werd een van de best bekeken afleveringen van de afgelopen jaren. Vooral het laatste half uur was magistraal. Hij was open, eerlijk, kwetsbaar, moedig, persoonlijk en emotioneel. Zijn fragmenten en woorden zorgden voor een groot gevoel van saamhorigheid en verbinding. Een verademing in een wereld waarin leiders vaak een muur optrekken en hun uiterste best doen om vooral niets van zichzelf te laten zien.

Kwetsbaarheid zorgt voor verbinding

Wat kunnen we leren van Eberhard van der Laan? Van zijn Zomergasten? Van zijn brieven waarin hij Amsterdammers vertelt over zijn ziekte en zijn aftreden? Volgens Brené Brown, hoogleraar maatschappelijk werk aan de universiteit van Houston, is leiderschap, creativiteit, innovatie of betrokkenheid niet mogelijk zonder kwetsbaarheid. Sterker nog, ze is ervan overtuigd dat geïnspireerd leiderschap sterk afhankelijk is van de mate waarin je bereid bent kwetsbaar te zijn.

Verander de wereld om je heen

‘Wie de moed heeft om kwetsbaar te zijn verandert zijn manier van leven en van leiderschap’, aldus Brown. En daarmee verander je de wereld om je heen. Dat is precies wat burgemeester van der Laan gedaan heeft. Door open, eerlijk en kwetsbaar te zijn is Nederland naast hem gaan staan. Niet omdat we hem zielig vinden, maar omdat we betrokken zijn. Omdat we bij hem willen horen. Omdat we ons in hem herkennen. Omdat hij ons raakt en inspireert. Omdat we hem vertrouwen. En we dus, als hij er niet meer is, samen zullen zorgen voor zijn Amsterdam.

Bedrijven, ondernemers en managers moeten kwetsbaar zijn

‘Waarom? Omdat het de enige manier is om complexe problemen op te lossen. De enige manier om met verandering om te gaan of met creatieve ideeën of producten te komen’, zegt Brown in een interview met Management Team. ‘Kwetsbaarheid is de beste manier om van je potentieel gebruik te maken en echte verbindingen aan te gaan met anderen.’

Wees moedig

Maar kwetsbaarheid is lastig. Het vraagt om moed. Je moet jezelf laten zien, je emotioneel openstellen, fouten toegeven, zeggen dat je het niet weet, imperfect durven zijn. Wanneer ondernemers en managers kwetsbaar durven zijn, ontstaat er in een organisatie ruimte en vertrouwen om te zijn wie je bent en daarmee de kans dat iedereen zijn potentieel kan ontwikkelen.

Ga het doen!

Ieder bedrijf moet aan de slag met kwetsbaarheid. Het klinkt zweverig maar is heel praktisch. Het zorgt voor verbinding tussen de mensen in een organisaties maar ook daarbuiten. Bedrijven die zich kwetsbaar durven opstellen zijn aantrekkelijk en inspirerend. Maar hoe doe je dat dan, kwetsbaar zijn? Een paar voorbeelden:

  • Vertel persoonlijke verhalen. Maak tijd vrij om met elkaar te gaan zitten en deel als leider jouw verhaal. Je zoektocht, je angst, je verdriet, je droom. Uit ervaring weet ik dat er dan een cultuur ontstaat waarin mensen kunnen zijn wie ze zijn. En om resultaat te halen is dat oneindig belangrijk.
  • Deel je vragen en onzekerheden met klanten. Gisteren had ik een klant aan de telefoon en ik vroeg hem ons te helpen met het verbeteren van onze dienst. Spannend? Zeker. Maar tegelijkertijd een kans om ons potentieel optimaal te benutten.
  • Deel de verhalen van je bedrijf met je publiek. Deel ze op je website, op social media en stuur ze naar je database. Want als je dat niet doet loop je de kans mis om je met je doelgroep te verbinden. Zeg niet hoe fantastisch je bent maar durf imperfect te zijn, durf het niet te weten, durf je kwetsbaar op te stellen.

Want geloof het of niet, kwetsbaarheid zorgt voor resultaat.

Terug naar Eberhard

Theodore Roosevelt verwoordde het als volgt: ‘Kwetsbaarheid is onzekerheid, risico’s nemen, emotionele blootstelling. En hoe eng en moeilijk ook, we moeten in die arena gaan staan. Kwetsbaarheid is de kracht die zorgt voor verbinding, betrokkenheid en vertrouwen. In deze tijd – waarin iedereen verlangt naar echtheid – gaat het niet langer om wat we weten maar om wie we zijn. En dat is wat Eberhard van der Laan ons heeft laten voelen.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.