Storytelling

Marketing is net als koken, je hebt meer nodig dan alleen ingrediënten.

  • 10-03-2016
  • In: Storytelling
  • Door: Olivier Janssen

Wat heb je nodig om je business te laten groeien? Hoe zorg je dat je meer verkoopt? Voor de meeste ondernemers die ik spreek is het antwoord meestal hetzelfde: “Als ik eenmaal aan tafel zit, dan komt het wel goed, dan verkoop ik wel. Maar hoe kom ik aan tafel?”
En daar zit nu precies de uitdaging: het creëren van verkoopkansen.

Om verkoopkansen te creëren onderneem je verschillende acties. Je onderhoudt bijvoorbeeld je website of je stuurt af en toe een nieuwsbrief. Misschien investeer je wel iets in Google Adwords of in een Facebook campagne. Daarnaast kom je wel eens bij verschillende netwerkclubs en je doet misschien nog iets aan acquisitie. Maar eigenlijk weet je niet precies wat nu het beste werkt en hoe je de resultaten structureel kan verbeteren. Hoe komt dat toch?

Losse ingrediënten

Waarom je met al deze acties wel resultaten bereikt, maar niet de resultaten die je echt wilt bereiken is eigenlijk heel logisch: je werkt namelijk met losse ingrediënten en je hebt geen goed recept. Je website, advertenties, acquisitie calls, netwerkevenementen en social media kanalen zijn allemaal losse en op zichzelf staande ingrediënten. Maar zelfs wanneer de ingrediënten van hoge kwaliteit zijn heb je nog wel een recept (en een goede kok) nodig om er een overheerlijk gerecht van te maken.

Werkt met een recept

Een goed en overheerlijk marketingrecept – ook wel strategie genoemd – vraagt aandacht en focus. Je moet weten waarom je überhaupt gaat koken en wat je ermee wilt bereiken. Welke smaak wil je creëren, hoeveel gasten wil je mee laten genieten en wat is de ervaring die je jezelf en je publiek mee wilt geven? Een goede kok zal nooit beginnen met koken, voordat hij precies weet wat hij gaat bereiden. Dus waarom doe je dat als ondernemer wel?

Stoppen met verspillen

Kun je je voorstellen dat je je koelkast opentrekt en een aantal willekeurige ingrediënten (die je lekker vindt) pakt? Vervolgens zet je een pan op het fornuis. Je knikkert daarna alle ingrediënten in de pan – waarbij sommige misschien zijn gewassen en gesneden en anderen nog helemaal niet – en je laat het even gaan. Ondertussen hou je je bezig met andere zaken buiten de keuken en soms kom je even kijken. Je roert wat en ziet dat er nog niet iets lekkers ontstaat. Daarom draai je het vuur wat hoger, want misschien gebeurt het dan wel. Uiteindelijk is het resultaat teleurstellend en zal je het moeten doen met de paar stukjes die nog eetbaar zijn. De rest gooi je weg.

Klinkt onlogisch, hè? Toch is dit precies wat er gebeurt in veel bedrijven als het gaat om marketing en sales. Er worden verschillende middelen en kanalen ingezet, zonder strategie. En wanneer het niet het gewenste resultaat oplevert, wordt er gewoon een schepje bovenop gedaan in de hoop dat het dan wel werkt. De resultaten komen wel, maar lang niet zoals gewenst.

Kies je recept en je kok

Om een succesvolle marketing strategie te ontwikkelen en tot realiteit te brengen is aandacht en focus nodig. Maar je hoeft het wiel gelukkig niet zelf uit te vinden. Er is meer dan voldoende kennis en ervaring aanwezig en er zijn meer dan voldoende recepten ontwikkeld. Laat je adviseren en kijk hoe andere succesvolle ondernemers het hebben aangepakt. Wanneer je je strategie hebt is het wel belangrijk dat je echt een ‘kok’ in de keuken zet. Iemand die zorgt dat het ook daadwerkelijk gaat gebeuren allemaal. Want de meest voorkomende reden waarom marketing geen resultaten oplevert, is omdat er onvoldoende aandacht aan gegeven wordt. Simpelweg omdat ‘het werk’ altijd voor gaat.

Succes!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.