Storytelling

Storytelling en SEO combineren: hoe doe je dat?

  • 17-06-2016
  • In: Storytelling
  • Door: Olivier Janssen

Alles halen uit je onlinestrategie? Dat is essentieel voor het runnen van een gezond bedrijf. De kansen die het wereldwijde web je biedt, mag je niet onbenut laten! Maar waar moet je beginnen? Het is belangrijk dat je je bedrijf op de Googlekaart zet, maar je moet er óók voor zorgen dat de bezoekers die je aantrekt, op je website blijven. Ernaar terugkeren. Trouwe klanten van je worden. Conversie en een groter klantenbestand: dáár streef je naar. En om die doelstelling te bereiken, heb je de ideale combinatie van SEO en storytelling nodig.

De juiste toon: webteksten en blogs

Voordat je je met SEO of storytelling bezighoudt, is het belangrijk om te weten welke onlineteksten er bestaan. Op de gemiddelde website kom je meestal twee teksttypen tegen:

Webteksten

Dit zijn de basispagina’s in je menu waarop je je diensten en bedrijfsinformatie presenteert. Deze mogen ‘onbeschaamd commercieel’ zijn, want hierop verkoop je jezelf. Probeer er wel voor te waken dat je geen loze kreten opschrijft. Vertel eerlijk wie je bent, wat je kan en waarom jij uniek bent. Wat heeft een klant concreet aan jou? Welk probleem los jij op? En waarom kan jij dit goed?

Blogs

Make Marketing Magic schrijft blogs in de vorm van AHA’s: korte en krachtige teksten die vanuit het oogpunt van de bedrijfsjournalistiek worden geschreven. Dit betekent dat de lezer op de eerste plek staat. De tekst moet de lezer toegevoegde waarde bieden in de vorm van kennisdeling en mag een product of dienst absoluut niet openlijk aanprijzen. ‘Informatie boven commercie’: deze insteek levert uiteindelijk de beste verkoopresultaten op. Waarom? Middels AHA’s creëren wij binding met de (potentiële) klant en gaan we een duurzame relatie aan. Zodat een klant ook klant blijft.

Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je SEO en storytelling op beide teksttypen kunt toepassen!

SEO-trucjes en het grotere plaatje

De tijd waarin tekstschrijvers content produceerden op basis van ‘SEO 101 tips en trucs’, is voorbij. Anno 2016 prikt de lezer direct door de geijkte SEO-trucjes heen. Als je een tekst zonder strategie met zoektermen doordrenkt, riskeer je bovendien een straf van Google: je website wordt dan juist niet vindbaar.

De kunst is om SEO in een tekst te verwerken zonder dat de lezer dit doorheeft. Vergeet formuleschrijven en verwelkom je lezer met boeiende, amusante, leerzame content. De basis van een geslaagde contentstrategie berust op SEO-teksten die niet op SEO-teksten lijken.

Focus daarnaast op het grotere plaatje. Make Marketing Magic wil bijvoorbeeld niet alleen een SEO-tekstmachine zijn. Wij willen een bedrijf en zijn corporate identity stevig positioneren. Zodat de onlinecontent ook offline resoneert en de ideale doelgroep als een echo bereikt. Dat is een veelomvattend doel en SEO is daar slechts een onderdeel van. Zo zetten we e-mailmarketing in om content te verspreiden naar bestaande contacten. Deze willen worden bediend met originele, prikkelende en vernieuwende content die geen ‘SEO’ schreeuwt.

Storytelling: teksten met een ziel

Zichtbare resultaten behaal je met het creëren van content die de stem en de identiteit van je bedrijf neerzet. Wie ben jij en waar ligt jouw kracht? Je artikelen moeten authenticiteit uitstralen. Middels je teksten kun je je bedrijf positioneren als een autoriteit binnen zijn vakgebied. Daar hoort een unieke schrijfstijl bij die de ziel van je onderneming reflecteert. Daarmee kun je je klanten boeien!

Conclusie: SEO + uniek verhaal + authenticiteit = succesvolle strategie

Tóch een formule in de conclusie. Maar wel één die werkt! Als je SEO op een organische manier incorporeert en content creëert vanuit het storytellingprincipe, bereik je duurzame resultaten. Wij zien dat deze methode keer op keer haar vruchten afwerpt. En daarom geloven we erin!

Praktische tips

Wil je SEO op natuurlijke wijze verwerken in unieke content? De volgende vier tips helpen je op weg!

  1. Kies voor realistische zoektermen die je in mooie, correcte zinnen kunt verwerken;
  2. Schrijf grammaticaal correcte teksten. Google let hierop en beloont je ervoor;
  3. Verwerk circa twee topics die gerelateerd zijn aan je hoofdzoekterm. Google ‘leest’ je tekst en zoekt naar verbanden om een overkoepelend onderwerp te vinden. Zorg er dus voor dat je tekst écht toegevoegde waarde biedt;
  4. Vul je website regelmatig aan met ‘verse’ content. Daardoor zal Google je site beschouwen als relevant en up-to-date. Dat levert je een hogere positie in de zoekresultaten op!

Geïnteresseerd in het optimaliseren van jouw content? Lees hier Djoea’s 4 tips om effectieve content te schrijven.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.