Storytelling

Word als Dany Diop

  • 16-03-2016
  • In: Storytelling
  • Door: Olivier Janssen

Hugo Schrameyer van Shopper Marketing Update vroeg mij om een reactie op een blog waarin de marketingtrend authenticiteit werd belicht. Dat doe ik natuurlijk met liefde. Want ik vind dat ieder bedrijf, klein of groot, zich bewust moet zijn van de kracht van authenticiteit en moet investeren in de weg ernaartoe. Niet omdat het een trend is maar omdat het de enige manier is om verbinding te maken met anderen.

Dany Diop

Maar wat is authenticiteit eigenlijk? Ooit kwam ik bij toeval terecht in de behandelstoel van Dany Diop. Dany bleek de personificatie van fluweel zachte crèmes, luchtige emulsies en ragfijne scrubs. Hij is de vlees geworden schoonheidssalon en zijn missie is jou te laten stralen. Hij staat dicht bij zichzelf, is echt, oprecht, origineel en heeft lef. Met andere woorden: hij is authentiek en daardoor geloofwaardig en aantrekkelijk. En dus stuur ik iedereen naar zijn kleine salon aan de Spiegelgracht in Amsterdam. Omdat ik hem vertrouw en het anderen gun door hem onder handen genomen te worden.

Berenschot

Zo werkt authenticiteit dus. Uit het marketingonderzoek 2012 van Berenschot blijkt dat authenticiteit één van de belangrijkste factoren is in de marketing van dit moment. Authenticiteit is een voorwaarde voor geloofwaardigheid en vertrouwen. Wie ‘echt’ is wordt geloofd, gehoord en trekt anderen aan als een magneet. In het onderzoek staat letterlijk: ‘Authenticiteit is in deze tijd bittere noodzaak om in verschillende media, en in een steeds sneller communicerende wereld, geloofwaardig te zijn’.

Simon Sinek

Simon Sinek zegt in zijn inmiddels wereldberoemde tedtalk Start with Why: ‘Authenticity is when you actually believe the things you say and the things you do.’ Echt geloof hebben in wat je doet, echt doen wat je belooft, en daar een hele organisatie van doordrenken. Dan ben je waarachtig en gaan mensen je vertrouwen. Authenticiteit gaat over eerlijk zijn, je kwetsbaar opstellen, fouten durven toegeven en doen wat je zegt dat je zal doen.

Herman Wijffels

Door authentiek te zijn trek je anderen aan en ontstaat er verbinding. En verbinding is waar het in deze tijd over gaat. Wanneer mensen zich aan elkaar verbinden ontstaan duurzame en gelukkige relaties. Herman Wijffels schreef in het voorwoord van Marketing is waardeloos, authenticiteit is magnetizing: ‘Door authentiek te zijn, resoneer je beter met anderen. Daarin zit je magneetwerking, de reden waarom iemand jou of jouw producten of diensten wil hebben.’

Joseph Pine

In de Ted talk van Joseph Pine spreekt Pine over datgene wat consumenten echt willen. ‘Waar iedereen naar verlangt’, zegt hij, ‘is authenticiteit.’ Volgens Pine wordt authenticiteit bepaald door:

Trouw zijn aan jezelf

De sleutel tot trouw zijn aan jezelf is weten wie je echt bent en weten wie je bent als bedrijf. Om daar achter te komen moet je weten waar je erfenis ligt. Wat heb je in het verleden gedaan? Je moet eerst het verleden begrijpen om in het hier en nu te komen tot de kern van je bestaan.

Zijn wat je zegt te zijn

De fout die veel bedrijven maken is dat ze dingen adverteren die ze niet zijn. Dan word je als bedrijf als onecht gezien, als vals en onwaarachtig. In plaats van in dure advertenties een verhaal te verkopen dat niet klopt kan je veel beter mensen een ervaring geven. Laat ze ervaren wie je echt bent, dat wekt vertrouwen.

Terug bij Dany

Dany-DiopAuthentiek zijn is helemaal niet zo makkelijk. Het getuigt van lef om jezelf te zijn. En het vraagt om bewustwording: wie ben ik eigenlijk? Als mens, als bedrijf, als merk? Het is een voortdurend proces dat vraagt om een flinke dosis zelfkennis en de bereidheid jezelf af te pellen tot de kern. Een proces waarbij je jezelf regelmatig een spiegel voor moet houden en kritisch naar jezelf moet kijken. Maar in de nieuwe realiteit kun je niet anders…
Terug naar Dany Diop. Ik ben een fan van hem, geen klant. Ik ben een fan omdat ik aan alles voel dat hij het beste met me voorheeft. En dat gaat verder dan een gave huid. Toen ik midden in de crisis een huis kocht terwijl ik mijn oude nog niet had verkocht en mezelf, zo zou later blijken, daarmee ongelofelijk in de nesten werkte, was het Dany die met mij meedacht en keer op keer met een potentiële klant voor mijn oude huis op de proppen kwam. Een ongelofelijk lief gebaar dat me diep raakte. Hij had dat echt niet hoeven doen, maar deed het toch. Gewoon om mij te helpen. Omdat dat de reden is van zijn bestaan.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.