Blog

Hoe bereik ik mijn klant van morgen met Online Marketing?

  • 27-03-2018
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

In deze blog wil ik het met je hebben over Online Marketing. En hoe je dit het beste inzet om meer mensen over je bedrijf te laten horen. Om je bereik te vergroten. Want Online Marketing mag dan wel een term zijn die je overal hoort. Zoals met alle marketingtools: je moet het wel slim inzetten. En er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden.

Is een blog op je website de uitgelezen tool, waarmee je klanten van morgen bereikt? Of zet je jouw onderneming juist succesvol in de etalage door nog een stap verder te gaan. Met bijvoorbeeld gesponsorde berichten op LinkedIn? Daarover gaat deze blog.

Groei vind je buiten je comfort zone

Het begint ermee dat je jouw onderneming wilt laten groeien. Omdat je kansen ziet en gelooft dat er bedrijven zijn die klant van je willen worden. Alleen weten ze dat zelf misschien nog niet. Omdat ze jou nog niet kennen. En die potentiele klanten, die ken je vaak zelf ook nog niet. Maar hoe kun je iemand bereiken, die je nog niet kent? Daar zit gelijk een probleem. Of zoals we dat zo mooi noemen: ‘een uitdaging’. Om te groeien, moet je eerst met die nieuwe potentiele klanten in gesprek komen. Ze zijn te vinden buiten je bestaande netwerk. Buiten je comfort zone.

Steeds meer ondernemers zetten voor het bereiken van bedrijven buiten hun netwerk online marketing in. Door prikkelende e-mails te verzenden. Of gewoon op te schrijven waar ze mee bezig zijn. En dit vervolgens op hun website te plaatsen. Ik zie ondernemers die heel goed bezig zijn, door regelmatig interessante blogs online te zetten. En zo hun eigen verhaal te vertellen. Om mensen die in hun product of service geïnteresseerd zijn te informeren. Of misschien zelfs te inspireren. Zie je dat daar meteen een probleem, ik bedoel, een uitdaging zit? De blogs die je op je site plaatst of via de mailinglist verstuurt komen meestal binnen je bestaande netwerk terecht. Maar buiten je bestaande cirkel, daar zit nou juist je groei.

Gelukkig is daar een oplossing voor. Met de juiste online marketing-instrumenten kun je effectief mensen buiten je netwerk bereiken. En op korte termijn resultaten behalen.

Met welke online marketingtools kan mijn onderneming groeien?

Voor het vergroten van je online bereik vind ik gesponsorde berichten op bijvoorbeeld LinkedIn en Facebook heel goed werken. Je kunt daarvoor inspirerende blogs gebruiken, die je toch al op je website zet. Of een artikel schrijven dat speciaal gericht is op mensen die nog niet tot je netwerk behoren. Deze sponsored content komt tegen betaling vervolgens in de timeline van je doelgroep terecht. Zoals op Facebook of LinkedIn.

En het mooie is: bij deze social media platforms kun je heel specifiek aangeven welke doelgroep je wilt bereiken. De leeftijd, het geslacht of in welk deel van de wereld ze zich bevinden. En nog veel specifieker. Zoals de branche waarin iemand werkzaam is. Of de naam van de werkgever en iemands positie binnen de organisatie. Jij kent jouw doelgroep het best. En LinkedIn en Facebook helpt je die online te vinden.

Maar kan het dan niet gratis? Want gratis is altijd beter

Maar je kunt toch ook gewoon afwachten tot geïnteresseerden via Google op je site terecht komen? Of het bericht op jouw bedrijfspagina op Facebook massaal liken en delen?

Om eerlijk te zijn: ik zie het maar weinig gebeuren. Zoekmachine-optimalisatie (SEO) is zeker iets dat je moet doen. Maar bovenaan komen in de zoekresultaten in Google of Bing kan veel tijd en energie kosten. Om nog maar niet te spreken van de arbeidsuren. En dan moet die potentiele klant ook maar net de juiste zoektermen gebruiken. Kleine kans, wanneer hij of zij er nog niet bewust van is jouw dienst of service nodig te hebben.

En rustig afwachten tot jouw Facebook of LinkedIn-artikel trending wordt? Het is te gek als het gebeurt. Maar je groeistrategie ervan laten afhangen, dat is wat mij betreft een groot risico. Een massaal gedeelde social media-post, is meer uitzondering dan regel.

Hoe zet ik sponsored content effectief in?

Allereerst moet je goed onderzoeken op welk platform je doelgroep te vinden is. Misschien zijn ze tijdens kantoortijden vooral actief op LinkedIn. En in hun vrije tijd met name op Facebook. Of zijn ze juist te vinden op Instagram? Op het platform waar jouw doelgroep druk aan het scrollen en liken is, plaats je je gesponsorde berichten. Vervolgens gaat het om het aanbieden van content die je potentiele klanten raakt. Verhalen die ze interesseren en inspireren. Waarschijnlijk weet je uit eigen ervaring wanneer je op Facebook of LinkedIn zit: of een artikel gesponsord is maakt eigenlijk niet zoveel uit. Als het maar waarde toevoegt.

Kijk wel goed of je boodschap bij het platform past. Instagram is voornamelijk geschikt voor beeldmateriaal. Terwijl bij LinkedIn de nadruk op zakelijke teksten ligt. En zodra de campagne loopt, is het een kwestie van volhouden en meten. Consequent jouw unieke verhaal blijven vertellen aan je klanten van vandaag en morgen. Een goede campagne is niet een los bericht en daarna een paar weken niks van je laten horen. Dat is trouwens iets wat ik in de praktijk regelmatig bij ondernemers tegenkom. Ze beginnen dolenthousiast aan hun online marketingcampagne. Maar na een tijdje raakt de klad erin. Want de daily operations gaan gewoon door. Volhouden dus!

Meten is weten

Meten is ongelooflijk belangrijk. Heeft je gesponsorde content je doelgroep bereikt? Hoe is jouw verhaal door de doelgroep ontvangen? En, heel essentieel, leidt het uiteindelijk tot conversie?

In een volgende blog ga ik op deze laatste vraag in. Hoe je met al die nieuwe aandacht voor je onderneming omgaat. Want je bedrijf in het zonnetje zetten is geen doel op zich. De groei van het bereik moet ook leiden tot groei van het bedrijf. Tot conversie. Daarover een volgende keer.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

B2B GROEI SESSIE

Je hebt een super mooi product, je hebt tevreden klanten, je bent ambitieus, je weet dat er veel meer in ‘t vat zit maar hoe in vredesnaam krijg je de rest van de markt dat aan hun verstand gebracht?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.