Blog

Social selling tip: online luisteren naar je klanten, hoe doe je dat?

  • 03-06-2019
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Als ondernemer wil je weten wat er bij je – potentiële – klanten speelt en waarover in jouw marktsegment wordt gesproken. Eén van de manieren om daarachter te komen is online je oor te luister leggen. Hoe doe je dat? Vijf praktische tips waarmee je vandaag nog kunt starten.

1. Connect met je klanten en prospects via social media

LinkedIn en Twitter zijn dé twee grootste platforms voor B2B. Maar vergeet zeker Instagram en Facebook niet. Deze platforms zijn misschien niet zo op B2B gericht, maar als de mensen waarin jij geïnteresseerd bent daar actief op zijn, kan het heel waardevol zijn ze ook daar te volgen. Mensen persoonlijk leren kennen is goed voor de relatie, je praat met je leukste klanten ook niet alleen over de handel 🙂

2. Vólg je klanten en prospects via social media

Je hoeft niet per se te connecten met de mensen waarin je geïnteresseerd bent. Op LinkedIn kun je mensen ook volgen. Op die manier krijg je zonder connectie toch alle updates van iemand in je timeline te zien. Op Twitter kun je lijsten maken en op Instagram kun je van bepaalde topics op de hoogte blijven door hashtags te volgen. Het kan ook heel handig zijn gebruik te maken van Hootsuite. In dit social media-dashboard kun je kolommen aanmaken waarbij je specifieke hashtags, mensen of zoekopdrachten volgt. Dan heb je één dashboard met allerlei ‘luisterkolommen’.

3. Word lid van LinkedIn-groepen

Ik weet het, veel mensen hebben een haat-liefde-verhouding met LinkedIn-groepen. We zijn allemaal lid van groepen, maar we komen er zelden tot nooit. Misschien wel terecht. Aan de andere kant zijn er ook zeker niches die worden vertegenwoordigd in groepen. Misschien is er wel zo’n groep waar je lid van kunt worden. Zo’n groep kun je op een aantal manieren gebruiken. Allereerst kun je in de gaten houden wat er wordt besproken. Bovendien zitten in zo’n niche-groep nooit honderden mensen. Dus klik de profielen van de meest actieve mensen eens aan en kijk waar ze over communiceren, zodat je beter weet wat er speelt. Verder kun je via dergelijke groepen ook weer in contact komen met mensen uit je doelgroep.

4. Zoek gericht

Zeker als je niet zo goed weet waar je moet beginnen met luisteren, is Boolean search een goede start. Boolean search is een manier van online zoeken met behulp van een aantal ‘codes’. Dankzij deze ‘codes’ krijg je heel gerichte zoekresultaten. Dat kan rechtstreeks binnen LinkedIn, maar je kunt ook Google gebruiken om binnen Instagram een Boolean search uit te voeren. Ga naar Google en typ daar bijvoorbeeld site:instagram.com bicycles AND amsterdam en je vindt alles binnen Instagram wat met ‘fietsen’ en ‘Amsterdam’ te maken heeft.

5. Voeg waarde toe

Dit gaat natuurlijk iets verder dan luisteren. Maar als je dan toch interessante content, vragen of opmerkingen voorbij ziet komen, reageer daar dan eens op. Geef een like, beantwoord een vraag, deel een compliment uit. Voeg iets van waarde toe op de reactie van je doelgroep. Daarmee laat je zien dat je luistert en voelen zij zich ook gehoord. Tenslotte hoort dat ook bij – goed – luisteren.

Maak luisteren een prioriteit

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen. Maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je echt luistert en daar een gewoonte van maakt. Als je wil weten wat er speelt in je markt zal je met regelmaat moeten luisteren. Maak het een prioriteit in je agenda en blokkeer tien luisterminuten in je agenda. Zeker in de B2B-markt hoeft het helemaal niet zoveel tijd te kosten. Het geeft je wel een heel goed idee van de sentimenten in jouw markt. En daar wil je van op de hoogte zijn, toch?

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.